FILOSOFIE

De porseleinkunst van Studio Pieter Stockmans is het resultaat van een combinatie van traditionele ambachtelijke productie en een hedendaagse, experimentele aanpak. De ontwerper verlegt voortdurend de grenzen van het porselein. Het atelier op de mijnsite van C-Mine in Genk is de specialist in België in hard porselein. Elk ontwerp wordt van A-Z gemaakt in het atelier in Genk.

Studio Pieter Stockmans legt zich sinds 1987 toe op beperkte, unieke collecties. Tot de bekendste stukken behoren de trofee voor de Memorial Vandamme en de borden voor het koninklijk huwelijk in Monaco. De studio staat in hoog aanzien bij toonaangevende internationale chefs zoals Alain Ducasse en Lanshu Chen. 

 

Pieter geeft zijn vijftig jaar ervaring en de liefde voor het materiaal door aan zijn dochter Widukind, die sinds 2007 de dagelijkse leiding van het atelier op zich neemt, en zijn schoonzoon Frank Claesen, die nieuwe ontwerpen maakt. Samen met een team van zes personen zetten zij de bijzondere traditie van handgemaakt hard porselein voort in hun atelier.

 

Het kost veel tijd en geduld om een Pieter Stockmans product te maken. Porselein laat zich niet kneden, integendeel, het kneedt degene die het maakt. Elke stap in het proces draagt bij tot het unieke eindresultaat. Hard porselein wordt gebakken op 1400°C. Dit levert een product op dat sneeuwwit is en gesinterd tot volledige dichtheid. U kunt het ongeglazuurd gebruiken en schoonmaken. Het is bestand tegen zowat elk reinigingsmiddel en schuurmiddel en is geschikt voor microgolfoven en vaatwasmachine.


Pieter Stockmans maakt handgemaakt servies dat als geschenk op tafel komt en generaties lang wordt doorgegeven. De ontwerpen zijn sober en discreet. Want een bord moet een podium zijn dat alle aandacht vestigt op de creatieve samenstelling van het gerecht.