KAY BOJESEN (1886 – 1958)

Het kind in Kay Bojesen vieren

 

Zilversmid en ontwerper Kay Bojesen had een heel bijzonder talent. Hij kon hout tot leven brengen en hij werd wereldberoemd met zijn houten speelgoed dat een ziel had en een gevoel voor humor. Met meer dan 2000 stukken op zijn naam was Kay Bojesen een van de meest productieve Deense ambachtslieden in de 20e eeuw. Hij is het meest bekend om zijn speelse en vrolijke apen, koninklijke lijfwachten en ander houten speelgoed, maar zijn brede productie omvat ook sieraden, bestek, theepotten en zilveren bekers.

 

Kay Bojesen studeerde in 1910 af als zilversmid nadat hij zijn leertijd bij zilversmid Georg Jensen had voltooid. Als een van de eerste Deense ambachtslieden die dat deden, omarmde hij het functionalisme. Hij behoorde tot de pioniers die de vereniging Den Permanente oprichtten - een coöperatie van kunstenaars die een winkel en expositieruimte omvatte en die in de loop der decennia het beste van het Deense en Scandinavische design ging vertegenwoordigen. 1919 werd het begin van een nieuw tijdperk voor Kay Bojesen. Hij trouwde en zijn zoon Otto werd geboren. Dit wakkerde Kay Bojesen's verbeelding en fascinatie voor kinderen, speelgoed en hout aan en bracht herinneringen terug aan zijn eigen kindertijd toen zijn vader (de uitgever Ernst Bojesen - de uitgever van het Deense satirische jaarboek Blæksprutten (De Octopus)) houten figuren voor hem sneed en zijn kinderen aanmoedigde om creatief, fantasierijk en speels te zijn.

In de jaren 1930 begon Kay Bojesen serieus zijn interesse in hout.. Hij creëerde een reeks houten speelgoedartikelen die allemaal voldeden aan zijn ideaal dat het ontwerp rond en zacht moest zijn en goed moest aanvoelen.

Zijn idee was niet om levensechte kopieën van echte dieren te maken of om te verfijnd te zijn of te veel aandacht te besteden aan details, maar om in plaats daarvan fantasierijk speelgoed te maken in ontwerpen die gebaseerd zijn op de eigen wereld van een kind waar 'lijnen moeten glimlachen'. Het houten speelgoed moest eenvoudig en solide zijn en kinderen inspireren om te spelen.

Met deze basisfilosofie in het achterhoofd, creëerde Kay Bojesen zijn geliefde houten speelgoed dat een beroep doet op het kind in ons allemaal.

 

Generaties lang werd Kay Bojesen gezien als de hoge pief van het Deense industriële design. Vandaag de dag wordt Kay Bojesen beschouwd als een van de grootste Deense ontwerpers.

HET ERFGOED

Kay Bojesen behield zijn kinderlijke nieuwsgierigheid en joie de vivre tot het einde. Kay Bojesen stierf op 72-jarige leeftijd en liet een belangrijk designerfgoed na. Een erfenis die nu nauwlettend in de gaten wordt gehouden door zijn kleinkinderen.

 

De Rosendahl Design Group is dankbaar dat zij door de familie Bojesen is uitgekozen om de populaire ontwerpen van hun grootvader te ontwikkelen, produceren en distribueren. Sinds de sluiting van Kay Bojesen's legendarische winkel in Bredgade in 1990, zijn veel van zijn producten niet meer in productie geweest. Het is daarom met groot genoegen dat de Rosendahl Design Group in staat is om een aantal van Kay Bojesen's fantastische oude ontwerpen opnieuw te introduceren, geproduceerd op basis van zijn originele tekeningen en met groot respect voor Kay Bojesen's strenge normen voor materialen en vakmanschap.

 

Ontdek Kay Bojesen's gelukkige universum - dat zoveel mensen over de hele wereld in verrukking heeft gebracht!