VENINI: een verhaal, een artistieke uitmuntendheid, een typisch Italiaanse passie. Opgericht in 1921 door Paolo Venini, een Milanese advocaat, en Giacomo Cappellin, een Venetiaanse antiquair, zou Venini SpA, toen nog Cappellin, Venini & C., een toonbeeld van uitmuntendheid worden in de wereld van het artistieke glas, en de basis leggen voor een stilistische identiteit die tot op de dag van vandaag nog steeds onderscheidt.

Na verloop van tijd ging Venini belangrijke samenwerkingsverbanden aan met kunstenaars als Napoleone Martinuzzi, Carlo Scarpa, Vittorio Zecchin, en, in de naoorlogse periode, Gio Ponti en Mimmo Rotella; Daarna kwamen de bijdragen van ontwerpers en architecten als Peter Marino, Tadao Ando, Gae Aulenti, Massimiliano Fuksas, Ettore Sottsass, Alessandro Mendini, Gaetano Pesce, Emmanuel Babled, Francesco Lucchese, Monica Guggisberg, Philip Baldwin, en Ron Arad.

 

 

De vormen en de stijl van de oorspronkelijke artistieke productie worden dus voortdurend opgefrist. Met haar iconische projecten en nieuwe creaties presenteert de glasblazerij haar werken in twee collecties: Art Glass brengt een reeks buitengewone sculpturale vazen en objecten voor interieurdecoratie samen; Art Light bevat kroonluchters en belangrijke verlichtingsinstallaties voor grote openbare of privéruimten. Venini kan bogen op een ongeëvenaard kleurenpalet dat, samen met de glasbewerkingstechnieken, deel uitmaakt van een cultureel erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

De oven van Venini is namelijk de enige die 125 glaskleuren kan produceren, het resultaat van een lange en hartstochtelijke zoektocht naar formules die nieuwe combinaties opleveren. Bovendien is de structuur georganiseerd om te werken met een palet van 12 kleuren, met behulp van 12 ovens die gelijktijdig worden opgestookt. VENINI heeft altijd voorwerpen met een tijdloos design gemaakt, die voorbestemd zijn om in waarde te stijgen.

 

Dankzij de uitstekende kwaliteit, het hoge artistieke gehalte en de fabricatiewaarde die eigen zijn aan elk stuk, bereiken de hamerprijzen van VENINI-glaswerk op grote veilingen recordcijfers; de hoogste prijs die ooit voor een kunstvoorwerp van Murano is betaald, was voor een VENINI-stuk, "La Sentinella di Venezia" uit 1962, dat 737 duizend dollar heeft opgebracht.

Creaties met de Venini signatuur zijn onderdeel geworden van de permanente collecties van musea van hoog kaliber zoals het Metropolitan Museum en MoMA in New York, de Fondation Cartier in Parijs, en het Victoria and Albert Museum in Londen. Venini's eigen museum bevat 45.000 tekeningen, 10.000 vintage foto's en 4.000 kunstwerken, waardoor het het meest waardevolle historische archief is van moderne en hedendaagse glaskunst.